[an error occurred while processing this directive] Event
[logo] [foto]

De internationale olympiader 2019

Danmark havde en flot samlet medaljehøst ved de internationale olympiader i 2019: 1 guldmedalje, 2 sølvmedaljer og 10 bronzemedaljer.

[Billede]
Fire glade deltagere med medaljer. Fra venstre Auguste, Nicolas, Esben og Jacob

Den internationale biologiolympiade

Flot resultat i Ungarn: Tre bronzemedaljer til de danske deltagere.

Tre af de fire deltagere i Biologiolympiaden i Ungarn opnåede at få bronzemedaljer. Det er en meget flot præstation at få tre medaljer med hjem fra den internationale biologiolympiade, hvor vinderne af de nationale biologiolympiader fra 70 lande fordelt på hele verden konkurrerer om medaljerne. I ugen op til IBO2019 trænede de danske deltagere intenst både i løsning af praktiske og teoretiske opgaver inden for alle aspekter af biologien. Opgaverne ved den internationale biologiolympiade er på et højt niveau og omfatter mange emner, som ikke indgår i undervisningen i gymnasiet.

Danmark blev ved IBO2019 i Ungarn repræsenteret af Auguste Edouard Hinrichs-Bourély, Next Sukkertoppen, Esben Bjørn Salmonsen, Sankt Annæ Gymnasium, Jacob Højberg Ostenfeld Gissel, Sorø Akademi, Nicolas Kjær-Jensen, Munkensdam Gymnasium samt af jurymedlemmerne Kirsten Wøldike, Vibeke Birkmann, Morten Eskildsen og Simon Sander Albrechtsen.

[Billede]
Fra venstre: Daniel, Esben, Alexander, Frederik

Den internationale geografiolympiade

Flot danske resultat: Én sølvmedalje og to bronzemedaljer

Den 16. internationale Geografiolympiade iGeo2019 blev afholdt i Hong Kong med 49 deltagende lande. Det danske hold bestod i år ad Frederik Skou Fertin, Roskilde Gymnasium, Mathilde Børch, Vibenshus Gymnasium NEXT, Anders Thøstesen, Silkeborg Gymnasium og Jakob Skyggebjerg Kjær fra Gefion Gymnasium. De to medfølgende ledere var Birgit Sandermann Justesen, Nærum Gymnasium og Dorte Nørregaard Madsen, VUC-Fyn.

De danske deltagere klarede sig flot i år, idet det blev til hele tre medaljer. Frederik Skou Fertin fik sølv, mens Mathilde Børch og Anders Thøstesen fik bronze. Stort tillykke til de dygtige elever.

Opgaverne på olympiaden består af tre led - dels en større 'Written Test' med svære spørgsmål inden for flere områder af det geofaglige felt og en feltarbejdsdel, hvor et område analyseres og kortlægges, og efterfølgende skal deltagerne komme med realistiske innovative forslag til udvikling af området. Endelig er der endnu en generel test med mange multiple test spørgsmål bredt fordelt i det geofaglige område.

Egentlig skulle deltagerne også have arbejdet med GIS i en såkaldt 'Mapaton', men såvel voldsomt uvejr i form af tyfonen Wipha som politiske uroligheder gjorde det umuligt at nå hele programmet i år.

[Billede]
Fra venstre: Honghao, Bjarke, David, Kasper og Morten.

Den internationale fysikolympiade

I år blev den 50. internationale fysikolympiade IPhO 2019 afholdt i Tel Aviv fra 7.- 15. juli. 79 lande deltog. De fem dygtige danske deltagere var Honghao Liu (Gl. Hellerup Gymnasium), Bjarke Ertbjerg Rasmussen (Odense Katedralskole), David Ture Borup Johansen (NEXT Sukkertoppen Gymnasium), Kasper Jørgensen (Kolding Gymnasium) og Morten Lindholt Pahus (Rødkilde Gymnasium). I år opnåede fire af deltagerne hædrende omtale (Honorable Mention).

Lederne af holdet var i år Jens Ulrik Lefmann (Nærum Gymnasium), Michael Brix Pedersen (Birkerød Gymnasium), Lasse Harboe Wolff (fysikstuderende ved Oxford University, medaljevinder ved fysikolympiaden) og Sebastian Tim Holdum (fysikstuderende ved Københavns Universtitet og tidligere olympiadedeltager).

Både de teoretiske og de eksperimentelle fysikopgaver ved olympiaden er kendt for at være ekstremt vanskelige, selv for dygtige universitetsstuderende, og i år havde israelerne givet opgaverne et ekstra nøk i sværhedsgrad og omfang.

De tre teoretiske opgaver, som skulle klares på fem timer, omhandlede for det første, hvordan en slinkyfjeder falder, når den bliver sluppet, for det andet virkemåden for en magnetron (den aktive komponent, som genererer den kraftige mikrobølgestråling i en mikroovn), og for det tredje en analyse af en termoakustisk varmemaskine (en maskine, der ved hjælp af lydbølger kan pumpe varme fra et koldt til et varmt område). De to eksperimentelle opgaver (også med en tidsramme på i alt fem timer) omhandlede dels højpræcisionsmålinger med en laser på forskellige optiske komponenter, dels målinger af termiske og elektriske transportegenskaber i metaller (Wiedemann-Frantz' lov).

[Billede]
Fra venstre: Rasmus Munker, Mikaella TY Ngo, Kasper K. Jakobsen og Thomas Bro Falkenberg

Den internationale kemiolympiade

Et stort dansk resultat: En guldmedalje og tre bronzemedaljer

Det danske hold fik et af de bedste resultater til den internationale kemiolympiade (IChO) i mange år. Thomas Bro Falkenberg (2g) fra H. C. Ørsted Gymnasium fik guld og Kasper K. Jakobsen (2g) ligeledes fra H. C. Ørsted Gymnasium, Mikaella Ty Ngo (3g) fra Aalborg Katedralskole og Rasmus Munkner (3g) Støvring Gymnasium fik alle en bronzemedalje.

I den internatonale rangliste endte Thomas som nummer 11 ud af 309 deltagere.

Inden afrejsen til Paris, hvor den 51. Internationale kemiolympiade fandt sted, var der en række træningsrunder afsluttende med deltagelse i 4. nordiske kemiolympiade i Helsinki. Her fik de danske elever to guldmedaljer, en sølvmedalje og en bronzemedalje.

Både de teoretiske og praktiske kemiopgaver er ved den internationale kemiolympiade på et meget højere niveau, end det man når i den danske gymnasieskole. Derfor er det nødvendigt med al den træning, der kan nås inden. Det danske hold bestod udover eleverne af: Kemistuderende ved DTU Sofie Hillgaard Pedersen (fik bronze ved IChO i 2015 og 2016), kemistuderende ved AU Frederik Søndergaard-Pedersen (fik bronzemedalje ved IChO i 2012 og sølvmedalje ved IChO i 2013) og lektor Kurt B. Nielsen

[Billede]
Holdet med medaljer. Fra venstre: Alexander, Alex, Marius, Oskar, Magnus, Mikkel, Jingdan, Kirsten.

Den internationale matematikolympiade

Suverænt dansk resultat: En sølvmedalje, to bronzemedaljer og tre hædrende omtaler

Det danske hold fik den bedste placering til Den Internationale Matematikolympiade nogensinde. Marius Fischer fra Roskilde Gymnasium fik sølv, og Alex Villaro Krüger fra Kruses Gymnasium og Oskar Press Mathiasen fra Egå Gymnasium fik bronze, mens de sidste tre deltagere fik hædrende omtale.

Til Matematikolympiaden kæmper man om at løse ekstremt svære og udfordrende opgaver som er meget langt fra de standardopgaver eleverne ser i dagligdagens gymnasieundervisning. Opgaverne kræver at man er nytænkende og anvender teori på en kreativ måde. I år fik deltagerne bl.a. en kompliceret opgave om venskabsstrukturer i sociale netværk.

Danmark stillede i år med et erfarent hold hvor fire havde været til olympiaden før, og hvor de alle seks har trænet matematisk problemløsning gennem flere år. Olympiaden handler ikke kun om medaljer, men er også et sted hvor deltagerne får venner fra hele verden med samme interesse som dem selv.

Det danske hold bestod af Alex Villaro Krüger (Kruses Gymnasium), Marius Christian Fischer (Roskilde Gymnasium), Oskar Press Mathiasen (Egå Gymnasium), Magnus Christian Ring Merrild (Herning Gymnasium), Mikkel Sigurd Ebbesen Haagh (Marie Kruses Skole), Jingdan Hua (Kruses Gymnasium), samt lederne Alexander Christgau og Kirsten Rosenkilde.

[Billede]
Fra venstre: Markus, William, Christian, Luis, Alexander, Knud. Den særegne danske hovedbeklædning vakte stor opmærksomhed.

Den internationale datalogiolympiade

Hårde vilkår

The International Olympiad in Informatics blev afholdt i Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan. Det danske hold klarede sig flot, men måtte alligevel rejse hjem uden medaljer. Mens de fleste andre lande i disse år styrker IT-uddannelsen i skolesystemerne, oplever vi at faget datalogi indtager en stadig mere ussel rolle i det danske skolesystem. Tæt ved 100% af det pensum som eleverne testes i ved de internationale datalogiolympiader, ligger uden for det danske skolepensum. I de lande som høster medaljerne, ligger dette tal snarere på 50%. Det giver et kolossalt handikap for de danske deltagere, og det er en stor udfordring for Dansk Datalogi-Dyst at bringe de danske deltagere op på det internationale niveau. Dette er en løbende proces, hvor vi i år strammer op ved allerede nu at påbegynde træningen af næste års potentielle deltagere.

De fire danske deltagere ved IOI 2019 var: Alexander Skovsende, Teknisk Gymnasium Hillerød - Christian Bertram, Kruses Gymnasium - Luis Galán, Ingrid Jespersen Gymnasieskole - William Meyling, Sukkertoppen Gymnasium. Holdlederne var: Markus Krabbe Larsen og Knud Fjeldsted

De internationale olympiader 2018

Danmark havde en flot samlet medaljehøst ved de internationale olympiader i 2018: 3 sølvmedaljer og 11 bronzemedaljer.

[Billede]
Fra venstre: Andreas, Claudia, Rasmus, Kirsten, Simon, Birthe og Mikkel.

Den internationale biologiolympiade

Flot medaljeregn til Danmark: Fire medaljer for andet år i træk!

Alle fire deltagere opnåede at få medaljer ved årets biologiolympiade i Iran. Andreas fik sølvmedalje og Claudia, Rasmus og Mikkel fik hver en bronzemedalje. Det er en uhyre flot præstation at score fire medaljer ved den internationale biologiolympiade hvor vinderne af de nationale biologiolympiader fra hele verden konkurrerer om medaljerne. I ugen op til IBO2018 trænede de danske deltagere da også intenst både i løsning af praktiske og teoretiske opgaver inden for alle aspekter af biologien.

Danmark blev ved IBO2018 i Teheran repræsenteret af Claudia Lassen, NEXT Sukkertoppen Gymnasium; Mikkel Yang, Birkerød Gymnasium, HF, IB og Kostskole; Rasmus Hildebrandt, HCØ Gymnasium Lyngby; Andreas Rygaard, Birkerød Gymnasium, HF, IB og Kostskole samt af jurymedlemmerne Kirsten Wøldike, Morten Eskildsen, Simon Sander Albrechtsen og Birthe Zimmermann.

[Billede]
Fra venstre: Daniel, Esben, Alexander, Frederik

Den internationale geografiolympiade

Danske gymnasieelever laver et flot resultat: To bronzemedaljer

Den internationale geografiolympiade afholdes hvert år i forskellige lande. I Quebec var der deltagere fra 43 lande. Hvert land kan stille med 4 deltagere, som på forhånd er udvalgt ved flere nationale runder af tests.

De danske deltagere var: Daniel Nørkjær Badenskov, Egedal Gymnasium Esben Bjørn Salmonsen, Sankt Annæ Gymnasium (bronzemedalje) Alexander Collignon, Gefion Gymnasium Frederik Skou Fertin, Roskilde Gymnasium (bronzemedalje)

Ved Geografiolympiaden stilles der svære teoretiske opgaver inden for geografiens mange felter så som geologi, glaciologi, klimatologi, turisme, økonomisk geografi og social geografi. Da opgaverne har en meget høj kompleksitet, har de fire deltagere læst og trænet opgaver i månedsvis før selve olympiaden. Men også feltarbejde og kartografiske kompetencer såvel som innovative evner testes ved de to dages Fieldwork-test på en for alle ukendt lokalitet, hvor der skal udarbejdes forslag til områdets udvikling under hensyntagen til både naturgeografiske, geologiske og kulturelle forhold.

[Billede]
Fra venstre: Rasmus, Oscar, Kasper, Lasse, Robert.

Den internationale fysikolympiade

Fremragende resultat for danske gymnasieelever i international fysikolympiade

Ved den internationale fysikolympiade i Lissabon i Portugal vandt det danske hold to sølvmedaljer og en bronzemedalje. Danmark blev klart bedste nordiske land og var på niveau med store lande som fx Tyskland og Storbritannien. Den internationale fysikolympiade afholdes hvert år i forskellige lande. I 2013 var Danmark vært for det store arrangement, og ved årets olympiade i Lissabon, der var den største hidtil, deltog 400 omhyggeligt udvalgte unge fysikhjerner fra 87 lande.

De fem danske deltagere ved den internationale fysikolympiade i Lissabon var: Rasmus Bruhn Nielsen, Alssundgymnasiet (bronzemedalje) Oscar Emil Sommer, Rysensteen Gymnasium (sølvmedalje) Kasper Schouborg Nielsen, Aarhus Katedralskole Lasse Harboe Wolff, Birkerød Gymnasium (sølvmedalje) Robert Garbrecht Larsen, Sukkertoppen Gymnasium

Både de teoretiske og de eksperimentelle fysikopgaver ved olympiaden er kendt for at være ekstremt vanskelige, selv for dygtige universitetsstuderende. At vinde medalje ved en international fysikolympiade kræver ud over et stort talent for fysik også megen træning, og alle fem danskere har da også trænet intenst i mange måneder frem mod olympiaden. Ved årets fysikolympiade skulle de studerende bl.a. løse opgaver om gravitationsbølger fra sorte huller og om behandling af cancerceller ved hjælp af nanofysik.

[Billede]
Fra venstre: Thomas, Nanna, Mikaella og Oliver

Den internationale kemiolympiade

To bronzemedaljer til Danmark

Danmark opnåede et godt resultat ved den internationale kemiolympiade i Slovakiet/Tjekkiet, hvor Thomas og Oliver fik bronzemedaljer.

På vejen til den internationale kemiolympiade deltog det danske hold i den 3. Nordiske kemiolympiade i Oslo. Her lykkedes det det danske hold at vinde den bedste guldmedalje (Thomas), to sølvmedaljer (Mikaella og Oliver) og en bronzemedalje (Nanna).

Det danske hold bestod af Mikaella Ty Ngo (Aalborg Katedralskole), Nanna Lærke Baun (Marie Kruses Skole), Oliver Ovsée Laub Solow (Gefion Gymnasium) og Thomas Bro Falkenberg (H. C. Ørsted Gymnasium, Lyngby). Ledere var Pia Nielsen, Susanne Mossin, Emil Damgaard-Møller, Kurt B. Nielsen.

[Billede]
Holdet med medaljer. Fra venstre: Kirsten, Magnus, Marius, Honghao, Jingdan, Alex, Iustin, Frederik.

Den internationale matematikolympiade

Tre bronzemedaljer til Danmark

Danmark opnår det bedste resultat ved den internationale matematikolympiade siden 2011. De seks danske deltagerne har trænet hårdt op til olympiaden, og den sidste uge inden trænede de sammen sammen med Finland, Island, Norge og Sverige på Astra* i Sorø. Det hårde arbejde bar frugt, og Alex, Marius og Jingdan vandt bronzemedaljer. De knækkede hver især flere af de ekstremt svære opgaver!

Det danske hold bestod af Alex Villaro Krüger (Kruses Gymnasium), Honghao Liu (Gl. Hellerup Gymnasium), Iustin Beldie (Nyborg Gymnasium), Jingdan Hua (Kruses Gymnasium), Magnus Christian Ring Merrild (Herning Gymnasium) og Marius Christian Fischer (Roskilde Gymnasium). Ledere: Kirsten Rosenkilde og Frederik Ravn Klausen.

[Billede]
Fra venstre: Christian, Oliver, Alexander, David, guide.

Den internationale datalogiolympiade

At kæmpe med handicap

The International Olympiad in Informatics blev afholdt i Tsukuba, nordøst for Tokyo. For tredje gang i løbet af de sidste 14 år måtte vi rejse hjem uden medaljer. Jeg spurgte derfor på hjemrejsen det danske hold hvad man kunne gøre for at ruste danske deltagere bedre til konkurrencen. De svarede: ''Lave det danske skolesystem om'', og da jeg bad dem uddybe det lidt, sagde de: ''Vi talte med deltagerne fra både England og Irland, og det fremgik at alt det nye stof vi havde lært på de fire træningslejre inden afrejsen, havde de andre lært i skolen''. Da vi ikke uden videre kan lave det danske skolesystem om, må vi i fremtiden udvide og intensivere træningen ganske betydeligt for at de danske deltagere kan deltage på nogenlunde lige fod med de andre lande.

De fire danske deltagere ved IOI 2018 var: Alexander Skovsende, Teknisk Gymnasium Hillerød - Christian Bertram, Kruses Gymnasium - David Lolck, H.C. Ørsted Gymnasiet i Ballerup - Oliver Jakobsen, Sukkertoppen Gymnasium.